Laagste prijsgarantie
Betaal na 14 dagen
Ma t/m vrij voor 21:30 besteld, morgen in huis
kiyoh 9.0 @ Kiyoh
Begrippen uitgelegd

Wat is Power over Ethernet (PoE)?

Wij van Netwerkkabel.eu krijgen regelmatig de vraag wat Power over Ethernet, afgekort PoE is.

Hier leggen we dat uit.

Power over Ethernet

Met Power over Ethernet is het mogelijk om zowel data als stroom te leveren over een standaard ethernet kabel. Het kan gebruikt worden om apparatuur, zoals beveiligingscamera's en VOIP telefoons van stroom te voorzien. Power over Ethernet is vooral handig voor apparatuur dat ver weg zit van een stopcontact, maar wel stroom nodig hebben.

Het is handig om stroom en internet te kunnen leveren over één kabel om te voorkomen dat stroomkabels getrokken moeten worden.

Hoe werkt Power over Ethernet

Een netwerkkabel heeft acht aders waarvan echter 4 aders worden gebruikt. De overige 4 aders kunnen gebruikt worden voor PoE om stroom te leveren. Hierbij wordt een protocol toegepast om te controleren of een PoE - apparaat is aangesloten en welk vermogen nodig is. Daarna wordt via de kabel de elektrische spanning aangeboden.

Wat zijn de voordelen van Power over Ethernet?

Het voordeel van Power over Ethernet is dat apparaten stroom en data via één netwerkkabel verkrijgen. Er is geen extra adapter nodig om het PoE-apparaat van stroom te voorzien. Dit is vooral handig wanneer geen stopcontact in de buurt is.

PoE injector

Wanneer u één apparaat wilt voeden met PoE is een PoE injector ideaal. Een injector kan ervoor zorgen dat een apparaat van stroom voorzien wordt door een netwerkkabel. Zo hoeft u geen rekening te houden met stopcontacten.

Koop een PoE injector

PoE switch

Wanneer u meerdere apparaten wilt voeden met PoE is een PoE switch de beste oplossing. Deze is namelijk geschikt voor een groter aantal apparaten. Hoeveel apparaten u op de PoE-switch kunt aansluiten, hangt af van het aantal poorten.

PoE-switches zijn beschikbaar in unmanaged en managed varianten. Het verschil zit in de aanwezigheid van opties voor het beheren van het netwerk in het apparaat. Een managed switch is voorzien van software, waarmee het beheer te regelen valt. Dit biedt een unmanaged switch niet.

Koop een PoE switch

PoE splitter

Wanneer u een apparaat heeft waarop geen PoE mogelijk is, kunt u deze door een PoE splitter toch van stroom voorzien. De splitter wordt gevoed door de netwerkkabel met PoE.

Koop een PoE splitter

Wat is de maximale afstand van Power over Ethernet?

PoE kan een afstand overbruggen tot 100 meter indien de kabel van hoge kwaliteit is en op de goede manier is aangesloten. Wanneer er langere afstanden overbrugd moeten worden is een PoE extender/versterker raadzaam. Hiermee kan de maximale afstand nog eens 100 meter worden uitgebreid.

Power over Ethernet standaarden

De PoE- technologie is bekend onder de naam IEEE 802.3af. Deze originele standaard laat een vermogen toe van 15,4 Watt per Ethernetpoort. Er zijn verschillende extensies bekend, zoals hieronder staat.

IEEE Extensie

Type

Stroombudget per apparaat (Watt)

IEEE 802.3af

Type 1

15.4W

IEEE 802.3at / PoE+

Type 2

30.8W

IEEE 802.3bt / UPoE

Type 3

60W

IEEE 802.3bt

Type 4

90-95W

Belangrijk!

Het is belangrijk dat voor Power over Ethernet 100% koperen kabels gebruikt worden. 100% koperen kabels geleiden beter dan CCA kabels, omdat er minder weerstand is.

Nieuwsgierig geworden?

Koop PoE accessoires bij ons in de shop!