Laagste prijsgarantie
Betaal na 14 dagen
Ma t/m vrij voor 21:30 besteld, morgen in huis
kiyoh 9.0 @ Kiyoh
Soorten Kabels

Wat is het verschil tussen soepel en stugge kabels?

Wat is het verschil tussen soepel en stug?

Wij van Netwerkkabel.eu krijgen regelmatig de vraag wat het verschil is tussen stugge en soepele netwerkkabels.

Het verschil zit in de kern van de kabel. Elke kabel heeft 4 aderparen (4x2). Bij een soepele netwerkkabel bestaat één zo'n aderpaar uit meerdere dunne koperdraadjes. Bij een stugge netwerkkabel bestaat een zo'n aderpaar uit een enkel massief koperdraad.

Wanneer een stugge kabel?
Een stugge kabel wordt ook wel installatiekabel genoemd en wordt gebruikt wanneer een permanente / vaste aansluiting moet worden aangelegd zoals op een wandcontactdoos of patchpaneel.
Dus wanneer de kabel afgemonteerd dient te worden op een LSA-strook, heeft u daar een stugge kabel voor nodig. LSA-stroken zijn te vinden op wandcontactdozen of patchpanels. 

U kunt ook een connector aan een stugge kabel monteren maar u heeft hiervoor wel andere connectoren nodig die geschikt zijn voor stugge kabel.

Wanneer een soepele kabel?
Een soepele kabel is bedoeld om aan beide uiteinden van de kabel connectoren te bevestigen, u kunt hiervoor de standaard RJ45 connectoren gebruiken. Wij hebben nu ook keystones die speciaal geschikt zijn voor soepele kabel, deze keystones zou u dan in een keystone wandcontactdoos of keystone patchpanel kunnen plaatsen.
Een soepele kabel is dus niet geschikt om af te monteren op een LSA-strook welke in standaard patchpanels en wandcontactdozen zitten.

Met een stugge netwerkkabel kunnen best bochten gemaakt worden, maar geen hoeken van 90 graden. Dan bestaat de kans dat de aders in de kabel afbreken. Dit is bij een soepele netwerkkabel niet het geval, deze kan ook bochten van 90 graden maken.