Laagste prijsgarantie
Betaal na 14 dagen
Ma t/m vrij voor 21:30 besteld, morgen in huis
kiyoh 9.0 @ Kiyoh
Begrippen uitgelegd

Wat is UTP Straight?

UTP-straight kabel is de meest voorkomende netwerkkabel, bedoeld om bijvoorbeeld een desktop computer aan te sluiten op een modem. Het ‘straighte’ aan de kabel is dat het bedoeld is om een ‘zender’ aan te sluiten op een ‘ontvanger’. Eenrichtingsverkeer. Zoals je bijvoorbeeld een analoge koptelefoon (‘ontvanger’) bedraad aansluit op je device (‘zender’). In beide connectors zie je dezelfde volgorde van kabelkleuren.

Cross netwerkkabel

Stel, je wilt twee computers direct met elkaar verbinden. Dat zijn twee zenders. Normaal doe je dat met een switch en twee ‘straight-UTP’ netwerkkabels. Wil je (of moet je) het zonder switch of andere tussenstation doen, gebruik dan een ‘cross’ UTP-kabel. Daar zitten de interne draden aan 1 kant gedraaid, zodat beide computers tegelijk zowel zender als ontvanger kunne zijn. Je ziet snel of je een Straight of Cross kabel hebt als je de connectors naast elkaar houdt.

TIP: Koop direct een UTP cross kabel in onze webshop!

Waarom zijn er cross en straight UTP-kabels?

Sommige netwerkkaarten draaien het signaal intern niet om en daarom zijn er cross-netwerkkabels, zodat je die apparaten toch direct op elkaar kunt aansluiten. De 8 interne draden zitten op volgorde in de connector, maar als je twee dezelfde apparaten met elkaar wil laten ‘praten’, dan moet je ze aan 1 kant omgekeerd hebben (cross), anders ‘praten ze tegen elkaar in’ en werkt het niet. Tegenwoordig hebben veel switches en hubs een ingebouwde cross-functie, dus dan maakt het niet uit welke kabel je gebruikt.
Problemen met je verbinding? Check beide connectors!

Werkt je netwerkkabel niet goed, check dan of je een cross-kabel gebruikt, waar je eigenlijk een straight kabel nodig had (of andersom). Hoe zie je welke netwerkkabel je hebt? Check de connector. Houd ze allebei naast elkaar en controleer of de 1e kabels (vanaf links) dezelfde zijn. Is dit zo, dan heb je een straight-kabel in je handen. Zijn ze anders, dan heb je een cross-kabel.

In de meeste gevallen heb je een straight-kabel nodig. Het liefst een Cat.6 netwerkkabel, onze favoriet!