Laagste prijsgarantie
Betaal na 14 dagen
Ma t/m vrij voor 21:30 besteld, morgen in huis
kiyoh 9.0 @ Kiyoh
Soorten Kabels

Wat is een FTP kabel?

Met een ftp kabel leg je een bedraad computer-netwerk aan, simple as that. Je verbindt bijvoorbeeld je pc met de modem voor internet. Het is een van de vele types netwerkkabels op de markt. FTP kabels zijn (in tegenstelling tot UTP) beschermd tegen storing van buitenaf. Een FTP-kabel biedt daardoor een snelle en stabiele verbinding.

Bekijk al onze FTP-kabels

Waar staat FTP voor?

FTP kabel staat voor ‘Foiled Twisted Pair’. Dit betekent dat FTP kabels per paar aders een afscherming hebben tegen instraling. Dat is het grote verschil met UTP kabels, want die zijn niet afgeschermd (UTP staat voor ‘Unshielded Twisted Pair’).

Hoe is een FTP kabel afgeschermd?

Bij een FTP kabel is elk getwist paar koperdraden afgeschermd tegen storingen van buitenaf. Denk hierbij aan overspraak, EMI en RFI. (EMI = Electromagnetic Interference, RFI = Radio Frequency Interference). Ook betekent FTP dat de netwerkkabel zélf minder storing uitzendt, dus je kan zonder problemen je FTP-kabels netjes bundelen.

Welke soorten FTP Kabel zijn er?

Dit zijn de verschillende soorten FTP kabels, op volgorde van bescherming:

 • U/FTP (UFTP): Unshielded/Foiled Twisted Pair
  Deze UFTP kabel is de basis FTP-kabel. Hij heeft geen afgeschermde buitenmantel, maar heeft wel een afscherming om elk getwist paar koperdraden. Te gebruiken in een ruime omgeving waar de kabel vrij kan liggen, of voor korte lengtes (<1,8m). Check alle U/FTP-kabels hier!
 • F/FTP (FFTP): Foiled/Foiled Twisted Pair
  Deze FFTP kabel heeft een extra metalen folie-afscherming onder de buitenmantel, als extra bescherming bovenop de metalen folies die al om elk getwist paar draden zit. Dubbel beschermd dus.
 • S/FTP (SFTP): Shielded/Foiled Twisted Pair
  Deze SFTP kabel biedt meer bescherming tegen interferentie en storingen omdat de buitenmantel nu een geweven metalen beschermlaag erbij heeft. De weving geeft een hoge flexibiliteit, terwijl de afscherming hoog blijft. Ga je voor maximale bescherming met behoud van flexibiliteit, dan kies je de S/FTP kabel. Bekijk hier onze favoriete S/FTP Cat6 kabel.
 • SF/FTP (SFFTP): Shielded, Foiled/Foiled Twisted Pair
  Deze SF/FTP kabel biedt de maximale bescherming tegen RFI en EMI, overspraak en instraling van andere kabels. De geweven metalen buitenmantel geeft in combinatie met de metalen folielaag de beste connectie naar aarde en de beste afscherming, mits juist aangesloten. Deze kabel is een stuk stugger en gebruik je voor systeemkasten, kabelbundels en omgevingen met veel stoorzenders en/of kritische processen. Wij vinden deze kabel overkill en verkopen deze niet, dat scheelt jou weer kiezen ;-)!

Daarnaast zijn FTP netwerkkabels verkrijgbaar in verschillende snelheden (in Mbps) en bandbreedtes (in Mhz). Let erop dat je netwerksnelheid bepaald wordt door de zwakste schakel in je gehele netwerk. Met andere woorden, een snelle kabel heeft bijvoorbeeld weinig zin als je een langzamere modem hebt.

Populaire FTP Kabels

 • Cat5e FTP-kabels (max. 100 m: 1.000Mbps / 100Mhz)
 • Cat6 FTP-kabels (max.100 m: 1.000Mbps (1Gbit) / 250Mhz, max 45 m: 10Gbit)
 • Cat6a FTP-kabels (max. 100 m 10.000Mbps (10Gbit) / 500Mhz )

Wil je weten welke utp-kabel voor jou geschikt is? Ook daar hebben we een handig artikel over geschreven: Welke utp-kabel moet ik gebruiken

Dit is een FTP Kabel

Met een FTP kabel maak je dus een snel en betrouwbaar computernetwerk aan. Er zijn verschillende beschermings-opties, snelheden en bandbreedtes. Het hangt van je wensen af welke kabel het best geschikt is, maar een hogere Cat. kan nooit kwaad. Bestel in onze webshop makkelijk de ftp kabel die je nodig hebt!